Kaikki eivät tykkää tofusta. Jotkut eivät pidä sen mausta ja osa välttelee soijaa muista syistä. Osallistumatta keskusteluun prosessoitujen soijatuotteiden terveydellisyydestä tämä kikernejauhoista tehty tofu on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua syödä tavallista tofua.
Kikerne-tofu valmistetaan keittämällä kikhernejauhoista paksu massa, joka kiinteytyy jäähtyessään tofumaiseksi pehmeäksi levyksi. Sen maku muistuttaa hieman kananmunaa tai leipäjuustoa (tai juustoleipää, niin kuin Itä-Suomessa sanottaisiin..). Maustoin tofumassan sinappijauheella ja ravintohiivahiutaleilla, mutta siihen voi laittaa mitä mausteita itse haluaa – esimerkiksi yrtit tai chilijauhe toimisivat varmaan hyvin! Kikherne-tofua voi käyttää samalla tavalla kuin tavallistakin tofua. Minä paistoin sen rapeaksi ja laitoin salaattiin.
Kikernejauhoista voi tehdä myös maissipihvejä tai piiraspohjan :)
resepti mukailtu Delicious Everyday -blogista
Kikernejauhoista voi tehdä myös maissipihvejä tai piiraspohjan :)
resepti mukailtu Delicious Everyday -blogista
Kikherne-tofu
2 ½ dl kikhernejauhoja
¾ tl suolaa
1 tl sinappijauhetta
1 rkl ravintohiivahiutaleita
7 ½ dl vettä (jaettuna)
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää niiden joukkoon 3 ¼ dl vettä ja
sekoita tasaiseksi. Vuoraa n. 20 cm x 20 cm vuoka leivinpaperilla ja öljyä
paperi.
Kuumenna 3 ¼ dl vettä kattilassa kiehuvaksi. Valuta
kikhernejauhotaikina ohuena massana kiehuvaan veteen koko ajan sekoittaen.
Massa paksunee välittömästi, Keitä massaa n. 8 minuuttia huolellisesti sekoittaen,
jotta se ei pala pohjaan. Kaada massa leivinpaperoituun vuokaan ja painele se
tiiviisti tasaiseksi levyksi. Anna tofun jäähtyä ja kiinteytyä vähintään tunti
ennen käyttöä.
Lämmin salaatti kikherne-tofusta
Lehtikaalia, pieniksi paloiksi revittynä
Muutama porkkana, kuorimaveitsellä suikaloituna
Punakaalia, ohuina suikaleina
Kikhernetofua, kuutioina (resepti yllä)
Valkosipulin kynsi, hienonnettuna
Kastike
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl sinapinsiemeniä
1 mandariinin mehu tai ½ appelsiinin mehu
ripaus suolaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
Paahda mausteita kuumalla pannulla kunnes ne tuoksuvat,
hienonna morttelissa. Sekoita kaikki kastikeainekset yhteen.
Lisää pannulle hieman öljyä ja paista tofukuutiot rapeaksi,
siirrä syrjään. Lisää pannulle valkosipuli, punakaali ja porkkanat. Paista
minuutti. Sammuta levy, lisää pannulle lehtikaali, tofu ja kastike. Kääntele
sekaisin ja tarjoa.
--------------------------
English summary
Chickpea tofu is good vegan protein source if you want to avoid soy based products. You can spice it how you like. I added mustard powder and nutritional yeast to it but I bet chili powder and herbs would work too.
Use chickpea tofu as you would use regular tofu. I fried it crispy and added to warm kale salad. Yum :)
Chickpea tofu is good vegan protein source if you want to avoid soy based products. You can spice it how you like. I added mustard powder and nutritional yeast to it but I bet chili powder and herbs would work too.
Use chickpea tofu as you would use regular tofu. I fried it crispy and added to warm kale salad. Yum :)
Chickpea tofu
2 ½ dl chickpea flour
¾ ts salt
1 ts powdered mustard
1 tbsp nutritional yeast
7 ½ dl water (divided)
Mix dry ingredientsin a bowl. Add 3 ¼ dl water and mic
smooth. Line 20 cm x 20 cm baking dish with parchment paper and
brush it with oil
Bring 3 ¼ dl water to boil in a large pot. Pour chickpea flour
batter slowly to the boiling water while whisking constantly. The batter will
thicken immediately. Keep whisking it for 8 minutes over medium heat. Be
careful not to burn it!
Pour batter to prepared baking dish and press it smooth. Let the chickpea tofu cool and firm at least an hour before using.
Warm chickpea tofu salad with orange-balsamic dressing
Some kale, torn to small pieces
Couple of carrots, thin shaves
Some red cabbage, thinly sliced
1 garlic clove, minced
Chickpea tofu, cubed (recipe above)
Balsamic–orange dressing
1 ts whole cumin seeds
1 ts whole mustard seeds
2 tbsp balsamic vinegar
pinch of salt
juice of one clementine ot ½ orange
Toast spices on a dry pan until they start to pop. Grind
them in the mortel. Combine the dressing ingredients.
Fry chickpea tofu crispy on a hot pan and set aside. Add red
cabbage, garlic and carrots to the pan and fry 1 minute. Turn the heat off. Add
tofu back to pan with kale and dressing. Mix everything together and serve immediately.
Kikhernejauhoja tulee kyllä paljon käytettyä, mutta tämä on ihan uutta. Hauska idea ja muistiin menee :)
VastaaPoistaJoo, aina on kiva löytää uusi käyttökohteita tutuille raaka-aineille :)
PoistaSiis mä oon niin monesti ajatellut että teen tätä! Tuo My new roots on yksi lempiblogeistani :)
VastaaPoistaMy New Roots on ihana! Vähän himottais ostaa se Sarah Brittonin uus keittokirja...
PoistaJohonkin kommenttini näköjään hukkui, enkä jaksa uudelleen kirjoitella. Lyhyesti totean siis vaan tofunvihaajana, että tämä hyvä idea.
VastaaPoistaBittiavaruus on joskus vähän arvaamaton :D Kiva, jos ohje inspiroi sinua :)
Poista