keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Vegaaniset kaalikääryleet | Finnish cabbage rolls

Huomasin tässä, että blogissani ei ole juuri yhtään perinteisen suomalaisruuan ohjetta. Siihen on oikeastaan kaksi syytä. Ensinnäkin tykkään kokeilla erilaisia mausteita. Kaltaiselleni inkivääriä, chiliä ja valkosipulia rakastavalle suomalaiset ruuat maistuvat joskus vähän pliisuina, sillä täällä ei ole perinteisesti mausteilla koreiltu. Toisekseen, erityisesti aasiavaikutteinen kasviskokkailu on helppoa. Monet kasviproteiinit, kuten tofu ja pavut, ovat aina olleet keskeinen osa näiden maiden ruokaperinnettä kun taas suomalaiset ruuat ovat monesti varsin lihavetoisia. 



Nämä kaalikääryleet ovat kuitenkin poikkeus blogini linjaan. Ne on täytetty ohrasuurimoilla, sienillä ja linsseillä. Noh, myönnetäkööt, että linssit eivät ole mikään perinteinen suomalainen raaka-aine. Tästä saisi kuitenkin helposti tehtyä todellista suomiruokaa, linssit korvaisi hernerouheella :)


Kuten kunnon perinneruualle on ominaista, näidenkin kaalikääryleiden ohje näyttää kilometrin pituiselta ja se sisältää monta aikaavievää työvaihetta. Voin kuitenkin sanoa, että lopputulos palkitsee!  Uunissa pitkään hatuessaan kääryleistä tulee ihanan meheviä ja täyteläisiä. Ja kyllähän kaalikääryleitä kerran kesässä jaksaa väkertää, ainakin nyt, kun kesäkaalit ovat sesonkiruokaa :)

Kaalikääryleet

Keskikokoinen valkokaali
Iso kattilallinen vettä

1 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
1 ½ dl ohraa
laakerinlehti
kasvisliemikuutio

tilkka öljyä pannulle
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
250 g sieniä (herkkusieniä tai metsäsieniä), pieninä kuutioina
kaalin sisus, hienonnettuna
1 dl auringonkukansiemeniä
2 tl nestesavua
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl (vegaanista) worcestershire-kastiketta
1 rkl ruuanlaittosinappia
mustapippuria myllystä
1 rkl siirappia

uunivuokaan öljyä
kääryleiden päälle siirappia ja öljyä

Aloita keittämällä kaali. Koverra osa
kaalin kovasta kannasta pois, jotta se kypsyy nopeammin. Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Laita kaali kokonaisena kattilaan. Kun kaalin päällimmäiset lehdet alkavat irrota muutaman minuutin kuluttua, irrota ne veitsellä kannasta ja laita lävikköön valumaan. Jatka lehtien irrottamista, kunnes sinulla on 10-12 isoa lehteä ja jäljellä on enää kaalin sisimmät ja pienimmät lehdet. Nosta loppu kaali pois kattilasta, säästä keitinvesi.

Lisää kaalin keitinveteen laakerinlehti ja kasvisliemikuutio. Huuhtele ohra ja linssit ja keitä ne tässä liemessä, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 20-30 min). Valuta linssit ja ohra mutta säästä keitinvesi.

Sillä välin, kun linssit ja ohra kiehuvat, leikkaa jokaisen käärylelehden lehtiruotia kannasta ohuemmaksi, jotta ne on helpompi taitella kääryleiksi. Lehtiruodin tasoittaminen on tärkeää erityisesti isoimpien lehtien kohdalla, joissa lehtiruoti on paksu. Hienonna sipuli, valkosipuli ja sienet. Hienonna myös jäljellä oleva kaali.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja ruskista sipulia hetki. Lisää sienet ja valkosipuli ja paista, kunnes sienet ovat kutistuneet. Lisää pannulle keiteyt linssit ja ohra sekä kaikki mausteet. Siirrä pannu pois levyltä ja anna täytteen jäähtyä hetki.

Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä ja laita uuni kuumentumaan 225’C. Kokoa seuraavaksi kääryleet.  Ota yksi kaalinlehti ja lisää lehden keskelle täytettä n. 2–3 rkl lehden koosta riippuen. Taita lehden alaosa täytteen päälle ja taita sen jälkeen molemmat reunat keskelle täytteen päälle. Kääri rullaksi ja laita voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Toista lopuilla kaalinlehdillä ja laita kääryleet vieriviereen uunivuokaan.

Sivele kääryleiden päälle hieman öljyä ja laita ne uuniin. Paista kääryleitä 10 min ja ota ne pois uunista. Laske uunin lämpötila 175 ’C. Kaada kääryleiden päälle muutama kauhallinen säästämääsi kasvilientä ja valuta niiden päälle hieman siirappia. Hauduta kääryleitä kypsäksi uunissa vielä 60 min. Lisää kasvislientä paistamisen puoli välissä, jos kääryleet vaikuttavat kuivuvan. Peitä foliolla, jos ne näyttävät tummuvan liikaa. Tarjoa sellaisenaan tai kastikkeen kanssa (ohje alla).

Kastike

2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
1 rkl (tai tarpeen mukaan) soijakastiketta
1 rkl balsamiviinietikkaa
½ tl valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä

Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää vehnäjauhot koko ajan vispaten. Kuumenna vehnäjauhoja öljyssä keskilämmöllä muutaman minuutin ajan niin, että ne ruskistuvat. Lisää sen jälkeen kasvisliemi jauho-rasvaseokseen koko ajan sekoittaen, jolloin kastike suurustuu. Lisää mausteet ja tarkista maku. Tarjoa kaalikääryleiden kanssa.



English summary


There are not many Finnish dishes in my blog because Finnish food often includes meat. Cabbage rolls (kaalikääryleet) are no exception because traditionally they are stuffed with barley and ground meat. Because cabbage rolls used to be one of my favorite dishes I wanted to make vegan version of them. I substituted ground meat with lentils and mushrooms. This hearty filling is rolled inside cooked cabbage leaves and then the rolls are baked in oven. Slow baking in low temperature makes cabbage rolls very moist and tender.

Although this recipe requires quite a lot time and effort it's really worth it! Summer is best time to try this Finnish classic because cabbages are in season :)

Finnish cabbage rolls

Medium sized cabbage head
Big pot filled with water

1 dl green or brown lentils
1 ½ dl pearl barley
bay leaf
vegetable stock powder or cube as needed

vegetable oil for the pan
1 onion, minced
2 garlic cloves, minced
250 g mushrooms (assorted forest mushrooms or button mushrooms)
core of the cabbage, minced
1 dl sunflower seeds
2 ts liquid smoke
2 tbsp balsamic vinegar
2 tbsp soy sauce
1 ts (vegan) Worcestershire sauce
1 rkl Dijon mustard
black pepper, freshly ground
1 tbps syrup

oil for oven pan
syrup and oil on top of the cabbage rolls

Begin by boiling the cabbage. Carve the hard stem of the cabbage to quicken the cooking process. Bring a big pot full of water to boil and put cabbage head into it. After couple of minutes the outer leaves will start to loosen. With sharp knife separate leaves one by one and set them aside to drain.  Separate 10–12 big leaves for rolls. Pick the remaining cabbage core up from the water. Save the cooking liquid.

Add bay leaf and vegeatable stock powder (or stock cube) to cabbage cooking liquid. Rinse barley and lentils and boil them in the broth until tender (20­–30 minutes). Drain barley and lentils but save the cooking liquid.

While barley and lentils are cooking prepare the cabbage leaves. With sharp knife trim the hard stems of the leaves thinner. This makes rolling easier. Mince garlic, onion and cube mushrooms. Mince remaining cabbage (= the smallest leaves).

Next make the filling. Heat a splash of oil on frying pan and sautee onion for a minute. Add mushrooms and garlic and continue frying until msuhrooms have reduzed in size. Add cooked barley and lentils to the pan and stir. Add spices. Set the mixture off the heat and let it cool.

Assemble the rolls. Brush a small oven pan or baking dish with oil. Preheat oven to 225’C. Take one cabbage leaf and spread 2–3 tbsp of lentil mixture on it. Pull up the bottom of the leaf and fold it over  filling.  Next fold both sides to the middle. Then roll the leaf around the filling to close the roll. Set roll to oven dish seam side down. Repeat with the rest of the leaves and filling.

Brush rolls ligthly with oil and put into oven. Bake for 10 mintues and remove from the oven. Lower the temperature to 175’C. Pour some saved vegetable broth over the rolls. Drizzle the rolls with syrup and bake for 60 minutes. After first 30 minutes sdd some vegetable broth if rolls seem dry. Serve with sauce (recipe follows).

Sauce 

2 tbsp vegetable oil
2 tbsp wheat flour
5 dl vegetable broth
1 tbsp (or as needed) soy sauce
1 tbsp balsamic vinegar
2 tbps ketchup
½ ts garlic powder
black pepper, fresly ground

Heat oil in small sauce pan. Add flour to oil while whisking constantly. Let the flour mixture boil over medium heat until it starts to turn brownish. Add vegetable broth while constantly whisking to avoid any lumps. Add spices and adjust them according your taste. Serve with cabbage rolls.

4 kommenttia:

  1. Yum! We have cabbage rolls in Norway too, they are so good! Now that I am a vegetarian though, I need a meat free option, and your version of it looks and sounds fantasmic :D xx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I guess cabbage rolls is common dish in the whole North Europe. Let me know if you will give these a try :)

      Poista
  2. Ohra on minusta paljon parempaa kaalikääryleissä ja -padassa kuin riisi, vaikka useissa ohjeissa on käyttetty sitä. Mausta tulee täyteläisempi. Sienikääryleet ovat ihania - kun vain jaksaisi alkaa niitä värkkäämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä! Ohra maistuu paljon ruokaisammalle!

      Kaalikääryleissä on kyllä oma värkkäämisensä. Urakan voi kuitenkin halutessaan jakaa kahdelle päivälle keittämällä kaalin lehdet ja tekemällä sienitäytteen jo edellisenä päivänä :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->