tiistai 25. elokuuta 2015

Miso-suklaahippukeksit | Miso chocolate chunk cookies



Crispy or chewy?
Tough or soft?
Cakey or fudgy?
Thin or thick?
Bite-sized or palm-sized?
Milk chocolate or dark chocolate?
With or without raisins?

Or perhaps some sprinkles on top?


Kun selailee (amerikkalaisia) leivontablogeja, huomaa nopeasti, että suklaakeksi ei ole vain suklaakeksi. Jokaisella näyttää olevan mielipide siitä, mitkä ominaisuudet tekevät suklaahippukeksistä täydellisen. Keksireseptien valtavaa valikoimaa kuvaa se, että Google löytää hakusanoilla perfect chocolate chip cookies yli 7,6 miljoonaa tulosta.


Intohimoisimmilla cookie loverseilla leipominen on jo lähellä tiedettä, kun he hiovat ainesosien optimaalisinta suhdetta (esimerkiksi tämä on jo melko kadehdittavaa omistautumista). Jauhot ja sokerit eivät kuitenkaan muutu kekseiksi itsestään, vaan myös valmistustapa vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi keksitaikinan seisottaminen on yksi kiistellyistä innovaatioista. New York Timesin mukaan täydellisten suklaahippukeksien salaisuus on se, että taikinan annetaan maustua jääkaapissa 1–3 vuorokautta ennen niiden paistamista. Toiset taas eivät usko tätä väitettä ollenkaan.



Tätä taustaa vasten mietin, tarvitseeko maailma vielä yhden suklaakeksireseptin. Tuoko minun ohjeeni mitään uutta tähän jopa uuvuttavan perusteelliseen keksikeskusteluun?

...


Luultavasti ei. 

Jos kävisin läpi pelkästään kaikki Google-haun pariltakymmeneltä ensimmäiseltä sivulta löytyvät keksireseptit en mahtuisi ulos ovesta löytäisin varmasti ohjeen, joka olisi omaa ohjettani parempi. Täydellisen keksiohjeen metsästäminen alkaakin näyttää hävityltä peliltä. Kun erilaisia vaihtoehtoja ja reseptivariaatioita on loputtomiin, iskee toivottomuus: tässä runsaudenpulassa on mahdotonta selvittää, mikä ohjeista olisi se kaikkein paras.

(Ja minä kun halusin vain keksejä..!)

Onkin ehkä aika vaihtaa strategiaa.

Luen tällä hetkellä Barry Schwartzin The paradox of Choice -kirjaa. Schwartz esittää kirjassaan, että ihmiset olisivat onnellisempia, jos he eivät pyrkisi aina valitsemaan sitä kaikkein parhasta vaihtoehtoa, vaan tyytyisivät siihen, joka on riittävän hyvä. Schwartzin mukaan monimutkaisessa nykymaailmassa kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen huomioiminen on mahdotonta, minkä vuoksi täydellisiin valintoihin pyrkiminen aiheuttaa ahdistusta. Ehkä minunkaan ei siis kannattaisi etsiä sitä maailman parhasta keksiohjetta, vaan ottaa sellainen resepti, joka vaikuttaa kohtuullisen hyvältä ja omat standardit täyttävältä.


Löysin näiden keksien ohjeen Philosophy and Cake -blogista, jonka kirjoittaja June oli mukaillut sen Erin Patinkin ja Agatha Kulagan Ovenly-kirjasta. Valitsin tämän ohjeen, koska se oli vegaaninen ja siinä käytettiin rasvana öljyä eikä esimerkiksi voita tai margariinia. Halusin kokeilla tätä ohjetta myös siksi, että taikinaa pidettiin jääkaapissa yön yli.

No, koska minulla on kuitenkin suuria ongelmia noudattaa ruokaohjeita kirjaimellisesti, muokkasin reseptiä hieman. Lisäsin taikinaan miso-tahnaa, koska olin nähnyt, että jossain toisessa ohjeessa tehtiin niin. Mison ominaismaku ei erotu kekseistä (ei huolta, keksit eivät maistu miso-keitolta!), mutta se tuo niihin hieman suolaisuutta ja "umamia". Toinen lisäykseni oli apteekista saatava siirappimainen mallasuute, jossa on jännä, hieman viljaisa maku. Mallasuutteen voi varmaankin korvata tavallisella siirapilla, jos sitä ei halua hankkia pelkästään tätä reseptiä varten.

Lyhyesti sanottuna: keksit onnistuivat yli odotusteni ja niistä tuli parhaat suklaakeksit, joita minä olen maistanut. Niiden rakenne oli juuri sellainen, mistä pidän, sillä ne olivat mukavan paksuja ja ne levisivät paiston aikana tasaisesti. Jäähdyttyään ne olivat pinnalta rapeita mutta ne pysyivät silti sisältä pehmeinä. Parasta kekseissä oli kuitenkin maku. Miso-tahna toi niihin hitusen suolaisuutta, mikä taittoi keksitaikinan makeutta ja nosti tumman suklaan aromia ihanasti esille.

En voi sanoa, että tässä olisi ohje maailman täydellisimpiin kekseihin mutta ne olivat ultimaattisen hyviä keksejä minulle :)



Pitkän ja polveilevan intron jälkeen, tässä se nyt on: hyvä keksiohje!  :)

Resepti mukailtu Philosophy and Cake


Umami-keksit 

eli miso-suklaahippukeksit


Kosteat aineet
½ dl vettä
1 ½ rkl vaaleaa miso-tahnaa (shiro miso)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 rkl mallasuutetta (tai korvaa tavallisella siirapilla)
1 dl + 1 rkl rypsiöljyä

Kuivat aineet
4 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¾ tl ruokasoodaa

150 g tummaa suklaata, rouhittuna


Sekoita miso ja vesi keskenään niin, että miso-tahna liukenee kokonaan. Lisää seokseen sen jälkeen sokerit, mallasuute ja öljy. Sekoita, kunnes sokerit ovat liuenneet ja seos on tasaista.

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää suklaarouhe jauhoseokseen. Lisää kuivat aineet kosteisiin ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Kääri taikina kelmuun tai laita kannelliseen rasiaan. Laita taikina jääkaappiin maustumaan ja jähmettymään 12 – 24 tunniksi.

Kun taikina on valmis, kuumenna uuni 175’C ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pyörittele keksitaikinasta n. 3 cm halkaisijaltaan olevia palloja. Painele palloja levyesti litteämmäksi. Jätä pallojen tilaa, sillä keksit leviävät uunissa.

Paista 12–15 min. Keksit ovat paistamisen jälkeen vielä hieman pehmeitä, mutta niiden pinnan pitäisi olla kauniin värinen ja tuntua rapealta. Anna keksien jäähtyä kokonaan ennen tarjoamista.

English summary

This is my attempt to make the best possible chocolate chip cookies. Miso paste balances the sweetness of chocolate and adds some deep umami flavor to cookies. 


Recipe adapted from Philosophy and Cake

Umami cookies

aka miso chocolate chunk cookies


Wet ingredients
½ dl water
1 ½ tbsp yellow / light miso paste (shiro miso)
1 dl sugar
1 dl brown sugar
1 tbsp malt extract / malt syrup (or sub with regular syrup)
1 dl + 1 tbsp canola oil

Dry ingredients
4 ¾ dl wheat flour
1 ts baking powder
¾ ts baking soda

150 g dark chocolate, chopped (or use chocolate chips)


Dissolve miso paste to water. Add sugars, malt syrup, and oil. Stir until the mixture is smooth.

In another bowl combine all dry ingredients. Add chopped chocolate to flour mixture. Add flour mixture to wet ingredients and stir until it combined.

Cover dough with plastic wrap and put it into fridge for 12 – 24 hours.

When dough is ready preheat oven to 175’C. Line baking tray with parchment paper. Mold dough to 3 cm wide balls and press them down gently. Leave some space between dough balls because they will spread in the oven.


Bake cookies 12 – 15 minutes. After baking cookies are soft but they should feel firm on the surface. Let them cool completely before serving.

4 kommenttia:

  1. Ultimaattisen hyvä on varmaankin ihan riittävän hyvä. :) Todella herkullisen näköiset ja kuuloiset keksit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä nämä ainakin minun suklaakeksistandardini täyttivät :)

      Poista
  2. It looks like your cookies came out amazing! I really love the idea of adding umami flavors, that is such a cool concept. I'm sure they're just delicious :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->