Tällä viikolla tein kirpparilta mahtilöydön: hyvässä kunnossa olevan valurautapannun! Luottamukseni tähän yksilöön herätti se, että pannun pohjassa oli teksti "WÄRTSILÄ MADE IN FINLAND". Tällä haavaa Wärtsillä taitaa keskittyä hieman isompien rautakappaleiden tekemiseen...
Olin tästä löydöstä erityisen mielissäni siksi, että kunnolliset valurautapannut ovat uutena melkoisen kalliita. Hyvinhoidettuna valurautapannu on kuitenkin käytännössä ikuinen, joten se on ihan kannattava sijoitus :)
Olin tästä löydöstä erityisen mielissäni siksi, että kunnolliset valurautapannut ovat uutena melkoisen kalliita. Hyvinhoidettuna valurautapannu on kuitenkin käytännössä ikuinen, joten se on ihan kannattava sijoitus :)
Normaalisti käytän paistamisessa teflon-pinnoitettua pannua (minulla on Ikean 365+-pannu ja se on mielestäni hyvä!). Valurautaiset pannut ovat kuitenkin siitä käteviä, että ne voi laittaa myös uuniin.
Valurautapannua käytettäessä on hyvä muistaa muutama asia. Pannu kannattaa pestä kuumalla vedellä heti käytön jälkeen. Pesemisessä ei tule käyttää saippuaa, ellei pannu ole todella likainen. Pesun jälkeen pannu kuivataan huolellisesti astiapyyhkeellä ja sen voi asettaa vielä hetkeksi hellan levyn jälkilämmölle, jotta se kuivuu varmasti. Huolellinen kuivaaminen estää pannun ruostumisen. Valurautapannu pitää myös öljytä silloin tällöin, jotta ruoka ei ala paistettaessa tarttua siihen. Tein omalle pannulleni seuraavanlaisen käsittelyn ennen sen käyttöönottoa.
(Valurautapannun hoito-ohje The Kitchnin mukaan)
(Valurautapannun hoito-ohje The Kitchnin mukaan)
Valurautapannun huoltaminen
- Kuumenna uuni 175 'C.
- Pese pannu astianpesuaineella ja harjalla (huom. normaalisti valurautapannua ei pestä saippualla).
- Kuivaa pannu huolellisesti.
- Levitä pannulle tasainen kerros rypsiöljyä esim. talouspaperilla. Öljyä ei tarvitse käyttää paljoa, vaan ohut kerros riittää.
- Kun uuni on kuuma, laita sen alaosaan leivinpaperilla tai foliolla vuorattu uunipelti. Aseta uunipellin yläpuolelle ritilä. Laita pannu uuniin ylösalaisin ritilän päälle. Pannusta mahdollisesti tippuva ylimääräinen öljy valuu leivinpaperille.
- Sammuta uuni tunnin kuluttua. Jätä pannu uuniin ja anna sen olla siellä, kunnes se on jäähtynyt kokonaan.
Hyvin öljytyn valurautapannun pinta kiiltää himmeästi mutta ei tunnu kosketettaessa öljyiseltä. Pannu pysyy parhaiten kunnossa, kun sitä käyttää usein :)
Ja pitihän sitä pannua heti päästä testaamaan. Tart tatin on klassinen resepti, jossa valurautapannu on paikallaan, sillä paistinpannua kuumennetaan sekä liedellä että uunissa. Halusin tällä kertaa tehdä mieluummin suolaisen piiraan, joten käytin tortun täytteenä punasipuleita.
Punasipuli tart tatinin valmistus aloitetaan karamellisoimalla lohkottuja punasipuleita miedolla lämmöllä. Sipulit maustetaan suolalla ja pippurilla ja paistamista jatketaan, kunnes sipulit pehmenevät ja alkavat muuttua hieman makeiksi. Paistamisen loppuvaiheessa sipulilohkot maustetaan tuoreella timjamilla ja pannu glaseerataan balsamiviinietikalla. Tämän jälkeen valurautapannun päälle asetetaan ohueksi kaulittu piirastaikina ja pannu siirretään uuniin. Parinkymmenen minuutin päästä piiras on kypsynyt. Paistamisen jälkeen pannun päälle asetetaan iso lautanen. (Tässä vaiheessa kokin on hyvä vetää hetki henkeä, kerätä kaikki itseluottamuksensa ja laittaa käsiinsä paksut uunikintaat) Pannu käännetään lautasen avulla nopeasti ylösalaisin, jolloin piiras kääntyy lautaselle oikeinpäin. Tadaa! :)
Resepti mukailtu Red Online, piiraspohja tästä quiche-ohjeesta
Punasipuli tart tatin
Pohja
2 ½ dl hiivaleipäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
¾ dl vettä
muutama oksa tuoretta tai ½ tl kuivattua timjamia (halutessasi)
½ dl oliiviöljyä
Yhdistä kuivat aineet (ja timjami) keskenään. Sekoita vesi ja öljy
yhteen ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Kääri
taikinapallo kelmuun ja laita se jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.
Punasipulitäyte
1–2 rkl oliiviöljyä
5–6 punasipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl sokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
muutama oksa tuoretta timjamia
Laita
uuni kuumenemaan 175 ‘C.
Kuori
punasipulit ja leikkaa ne lohkoiksi (neljään tai kuuteen osaan). Laita
valurautapannulle (n. 20 cm halkaisija) öljyä niin, että pannun pohja peittyy
ohuelti ja kuumenna pannu keskilämmölle. Laita pannulle puolet punasipuleista
ja ripottele niiden päälle hieman suolaa ja pippuria. Paista miedolla lämmöllä
muutama minuutti, kääntele sipulilohkoja ja paista vielä hetki. Siirrä
paistetut sipulit syrjään. Lisää pannulle hieman öljyä ja toista sama lopuilla
sipuleilla.
Palauta
kaikki sipulit takaisin pannulle ja järjestele ne tasaiseksi kerrokseksi.
Sekoita sokeri ja balsamiviinietikka ja kaada seos sipuleiden päälle. Ripottele
sipuleiden päälle muutama oksa tuoretta timjamia. Sammuta levy ja anna
sipuleiden hautua.
Kaulitse
taikinasta ohut levy jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä hieman paistinpannua isompi ympyrä (esim.
lautasen avulla). Nosta taikinalevy kaulimen avulla paistinpannun päälle ja
asettele se sipuleiden päälle. Painele taikinan reunat pannun pohjaa vasten
niin, että sipulit peittyvät kokonaan. Töki taikinakuoreen reikiä haarukalla.
Paista 20 min.
Anna
piirakan vetäytyä muutama minuutti paistamisen jälkeen. Aseta paistinpannun
päälle iso lautanen ja käännä se nopeasti ympäri, jolloin torttu kääntyy lautaselle oikein päin. Nosta pannu ylös.
English summary
Recipe inspiration Red Online, pie crust from this quiche
Red onion tart tatin
Crust
2 ½ dl whole wheat or all purpose wheat flour
½ dl rye flour
½ ts baking powder
½ ts salt
fresh or dried thyme (optional)
¾ dl water
½ dl olive oil
Combine dry ingredients (from wheat flour to thyme). Mix water and
oil and pour the mixture to dry ingredients. Stir until combined. Wrap the dough to kitchen film
and let it cool in the fridge while preparing the filling.
Red onion filling
1–2 tbsp olive oil
5–6 red onions
pinch of salt
black pepper, freshly ground
1 tbsp sugar
2 tbsp balsamic vinegar
couple of sprigs of fresh thyme
Preheat
oven to 175’C.
Peel
onions and cut them into segments. Set cast iron skillet (20 cm diameter) over medium high heat
and pour some oil to it. Fry onions in two batches. Set half of the onions on the skillet and season with salt and pepper. Fry onions couple of minutes both sides. Set fried onions aside and repeat with rest of the onions.
Return
all onions back to the skillet and arrange them to even layer. Mix sugar and
balsamic vinegar and pour it over onions. Sprinkle with fresh thyme. Set the heat off and let the onions simmer while you prepare the crust.
Roll
the dough on lightly floured surface and cut into circle slightly larger than the diameter of the skillet. Lift the circle up, set it over skillet and press over
the onions. Poke some holes to the crust with fork. Bake tart for 20 minutes.
After
baking let the tart rest couple of minutes. Set a big plate over skillet
and invert the pan quickly. Lift the pan
up.
Hei! Herkullisen näköinen punasipulipiiras! Tämä postaus sopisi hyvin elokuun ruokahaasteen aiheeseen. Jos kiinnostuit, löydät lisätietoja täältä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2015/08/elokuun-ruokahaasteen-aihe.html?m=1
VastaaPoistaKiitos, hyvää se olikin! Kiitos myös vinkistä: pistetään korvan taakse :)
PoistaSattuipa hauskasti, sillä mekin saimme juuri vähän aikaa sitten käytetyn valurautapannun keittiöömme 365 -pannun rinnalle. :D Nuo valuratapannun huoltovinkit tulevatkin siis heti tarpeeseen, sillä emme ole ehtineet sitä vielä korkata. Ja taidammepa tietää mitä pannulla ensimmäisenä kokkaillaan - niin hyvältä tuo punasipulipiiras näyttää! :)
VastaaPoistaNo onpa hauska sattuma! Itsekin vasta valurautapannun käyttöä ja huoltamista harjoittelen. Löysin nuo The Kitchnin ohjeet, kun pohdin, mitä pannulle kannattaisi ihan ensimmäiseksi tehdä :)
PoistaOiii! Ompas houkutelevaisen näköinen sipulipiiras. Tykkään muutenkin kovasti sipuleista, niistä kaikista!
VastaaPoistaValurautapannua meillä ei ole,m utta jos sopiva vastaan tuilsi niin siihen kyllä tarttuisin. Tällä hetkellä käytössä keraamisesti pinnoitettu, joka alkuun oli aivan loistava, mutta on alkanut nyt jo tarttua kiinni.
Mulla on vähän vastaavanlaisia kokemuksia keraamisesti pinnoitetuista pannuista: ensin toimivat kuin unelma, mutta pinnoite rapautuu nopeasti ja pian pannu onkin sitten jo käyttökelvoton... :/
PoistaKiitos tästä valurautapannun huoltovinkistä....olen jotenkin ihan tosi surkea mitä tulee valurautapannuihin. Tästä neuvosta ja ohjeesta on varmasti minulle apua. Kaapissa on kaksi ruostunutta pannua enkä ole löytänyt mitään hyvää ja selkeetä ohjetta ruosteen poissaamiselle. Olisikohan sinulla tähänkin ongelmaani antaa vinkkiä?
VastaaPoistaJa ihana tuo tarte tatinin ohje :)
En ole kyllä koskaan yrittänyt poistaa ruostetta valurautapannusta.
PoistaNopealla googlaillulla ruostuneeseen pannuun voisi kokeilla Pata pataa tai ruokasoodaa (http://www.yleistieto.net/valurautapannun-hoito/) tai karkeaa suolaa (http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metalli/2012-02-24/Yle-Valurautapannusta-saa-ruosteen-pois-karkealla-suolalla-3307808.html), minkä jälkeen pannun voisi kaiketi öljytä normaalisti. Kerro, jos löydät toimivan tavan pannun pelastamiseen :)
TheKitchn auttaa myös ruosteen poistamisen kanssa! Katso vinkit täältä :) http://www.thekitchn.com/how-to-restore-a-rusty-cast-iron-skillet-cleaning-lessons-from-the-kitchn-203086
PoistaKaunis piiras, ja sipulinystävää muutenkin miellyttävä! Me löysimme joltain rompetorilta muutama vuosi sitten ihanan valurautaisen lättypannun, joka oli ihan törkeässä kunnossa. Poltimme sitä nuotiossa (kaikki karstat pois) ja öljysimme hyvin, ja nyt se on kuin uusi.
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaSe on kyllä ihmeellistä, miten pieni huoltaminen tekee kaatopaikkakelpoisen näköisestä tavarasta uudestaan käyttökelpoisia :)
Maikki - again this looks superb! I love red onions, especially when caramelised, and the base with the subtle herbs sounds wonderful :D x
VastaaPoistaAww, thanks Jules! :)
PoistaI love red onions too - both the taste and the color :)
Oi mikä piirakka! Ihanaa, että vanha valurautapannu pääsi uuteen kotiin. Ne on oikein käytettynä lähes ikuisia :)
VastaaPoistaKiitos :) Ja niinpä: laatutavara kestää aikaa :)
Poista