maanantai 12. lokakuuta 2015

Vegaaninen tapaspöytä (pähkinäjuusto ja tomaattihummus) | Vegan tapas board (with peppered nut cheese)


Tapas-pöytä on kiva tapa järjestää tarjottavaa rentoihin illanistujaisiin, sillä jokainen voi kasata lautaselleen niitä juttuja, joista tykkää, ja juhlien järjestäjä säästyy turhalta näpertelyltä. Pöydän anatomia muodostuu "ruuankuljettimista" (eli kekseistä, leipäviipaleista ja crackereistä), erilaisista leivänpäällyksistä sekä pikkunaposteltavista. Muutamalla erilaisella levitteellä, patonkisiivuilla ja tuoreilla hedelmäviipaleilla pääsee jo pitkälle! Alla on esimerkki siitä, millaisen tapas-lajitelman kokosin omiin kekkereihini :)

Vegaaninen tapas-lajitelma


Patonkiviipaleet, crackerit, keksit

Crostineja
Karpalo–siemen-crackereitä

Levitteet, tahnat ja "juustot"

Aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettua hummusta (ohje alla)
Pippurista pähkinäjuustoa (ohje alla)
Oliivi–viikuna-tapenadea

Naposteltavat

Kirsikkatomaatteja
Päärynäsiivuja
Viinirypäleitä


Leivät ja keksit ovat tapaspöydän perusta, sillä haarukoiden ja veitsien puuttuessa ne toimivat myös ruokailuvälineinä. Tein crostineja paahtamalla oliiviöljyllä siveltyjä patonkiviipaleita hetken uunissa. Lisäksi leivoin makean–suolaisia karpalo–siemen-keksejä.

Leipien täytteissä voi käyttää mielikuvitusta: minä tein pähkinäjuustoa, oliivi–viikuna-tapenadea ja tomaattista hummusta. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun tein pähkinäjuustoa ja se onnistui mainiosti! Cashewpähkinöistä ja auringonkukansiemenistä tehty pehmeä "tuorejuusto" oli huippuhyvää patonkiviipaleiden päälle siveltynä. Täyteläinen juusto kävi myös tosi hyvin yhteen rosmariinilla maustetun oliivi–viikuna-tapenaden kanssa, josta tuli myös uusi suosikkini. Näiden lisäksi valmistin vielä supersimppelin tomaattihummuksen soseuttamalla aurinkokuivattuja tomaatteja kikherneiden kanssa.

Hyvässä tapaspöydässä on myös jotain pikkusyötäviä, kuten hedelmäviipaleita, vihanneksia, tai pähkinöitä. Niillä voi tuunata omaa herkkuleipäänsä vielä pikkuisen paremmaksi tai niitä voi napostella sellaisenaan. Minä laitoin tarjolle päärynäsiivuja ja kirsikkatomaatteja, sillä ne sopivat hyvin yhteen tahnojen ja levitteiden makujen kanssa. Jos pöydässä ei jo olisi ollut tapenadea, olisivat myös marinoidut oliivit olleet hyvä lisä :)



Alla on ohjeet pippuriseen pähkinäjuustoon ja aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettuun hummukseen. Oliivi–viikuna-tapenaden resepti on täällä. Muokkasin ko. ohjetta käyttämällä tahnaan pelkästään tummia Kalamata-oliiveja ja lisäämällä siihen muutaman rouhaisun mustapippuria. Karpalo–siemen-crackereiden ohje on tällä hetkellä kirjoitettuna Exceliin (kyllä, kirjoitan ruokaohjeita joskus Excelillä) ja yhteen muistilappuun. Ehkä saan sen joskus tänne bloginkin puolelle :)

resepti mukailtu monestalähteestä, mm. täältä


Pippurinen pähkinäjuusto

2 ½ dl cashewpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä

½ dl vettä
2 tl omenaviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
¼ tl mustapippuria
1 rkl misotahnaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl oliiviöljyä

Pinnalle: murskattua mustapippuria ja rosepippuria

Liota pähkinöitä ja siemeniä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele.
Laita pähkinät, siemenet ja vesi blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi (kestää muutaman minuutin). Lisää loput aineet ja sekoita.

Vuoraa tiheä siivilä kaksinkerroin taitetulla harsokankaalla. Laita siivilä astian/lautasen päälle ja kaada massa siivilään. Kiepauta harso kiinni ja sulje solmulla tai kumilenkillä. Laita jääkaappiin ja anna valua yön yli.

Nosta kiinteytynyt pähkinäjuustopallo pois siivilästä ja kumoa se varovasti leivinpaperin päälle. Kuumenna uuni 150 ‘C ja paista juustoa n. 40 minuuttia, kunnes se on hieman kiinteytynyt ja pinta tuntuu kuivalta. Anna jäähtyä kokonaan ja kääri kelmuun.

Koristele juusto ennen tarjoilua: levitä lautaselle murskattua rose- ja mustapippuria. Aseta juustopalloa varovasti pippureiden päälle ja painele pippureita varovasti juuston pintaan kiinni.


Aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettu hummus

1 tlk kikherneitä (tai n. 3 dl keitettyjä kikherneitä)
6–8 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
2 rkl öljyä tomaattipurkista
2 tl balsamiviinietikkaa
oreganoa tai pizzamaustetta
mustapippuria myllystä
(suolaa, jos kikherneissä ei valmiiksi suolaa)

Pinnalle: aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi ja koristele tomaattisiivuilla.


-------------------------------------------
English summary


Crostini board is an easy and laid-back way to serve some snacking because guests can choose what they would like to have. In my opinion perfect crostini board consists of three parts. First there should be some bread, crackers or cookies. I opted to have toasted crostinis and crackers with nuts and cranberries. Secondly there should be various spreads, dips and vegan cheeses. I prepared some rosemary fig tapenade, sun dried tomato hummus (recipe coming later) and peppered cashew cheese (recipe below). Thirdly, it's also nice to have some snacks and small bites, such as sliced fruit, nuts, and fresh veggies, on the table. I chose cherry tomatoes, grapes and pear slices because they paired well with other flavors.



Recipe is adapted from various sources, for example here

Peppered nut cheese

2 ½ dl cashew nuts
1 dl sunflower seeds

½ dl water
2 ts apple cider vinegar
1 ts lemon juice
¼ ts black pepper
1 tbsp miso paste
2 tbsp nutritional yeast
1 tbsp olive oil

Crushed black and Peruvian pepper for decoration


Soak nuts and seeds overnight. Drain and rinse them after soaking. Put them in blender or food processor and process with water until smooth. Add rest of the ingredients and blend again.

Line fine mesh strainer with cheese cloth and set it over bowl or shallow plate. Pour nut mixture into strainer. Gather the corners of the cheese cloth together, twist and knot. Put cheese ball into fridge and let it drain overnight.

Next day, preheat oven to 150’C. Remove nut cheese ball from strainer and open cheese cloth. Set  cheese over parchment paper lined baking tray and bake 40 minutes. After baking cheese should feel firm and but still soft. After it has cooled completely cover it with plastic warp and refrigerate.


Just before serving roll the cheese ball gently over crushed black pepper and Peruvian pepper. Serve with bread, crostinis and crackers.

5 kommenttia:

  1. Such amazing flavours combined! And the table looks great with all the delicious treats, thank you so much again for sharing recipes with us :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You're welcome! That peppered cashew cheese was a real winner. It was so delicious with some toasted baguette and crackers :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää kaikki, mutta tuo tomaattihummus menee pian kokeiluun kun aineetkin on valmiina kaapissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo tomaattihummus onkin siitä hyvä, että sen raaka-aineita voi pitää aina kaapissa jemmassa :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->