keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Omena–rosmariini-granola | Apple-rosemary granola


Tämä syksyinen omena–rosmariini-granola on tehty uunissa paahdetuista kaurahiutaleista, kurpitsan- ja auringonkukan siemenistä sekä saksanpähkinöistä. Tuoreen rosmariinin lisäksi se on maustettu kanelilla ja muutamalla lusikallisella vaahterasiirappia. Tähän granolaan ei ole lisätty öljyä tai margariinia, vaan rapea, muromyslimäinen koostumus syntyy makeuttamattomasta omenasoseesta. Omenasoseen lisäksi granolassa on myös kuivattuja omenankuoria, joista tulee granolaan paitsi makua niin myös kuituja.

Löysin ohjeen kuivattuihin omenankuoriin Martha Stewartilta ja ne ovat todellinen hävikistä herkuksi keksintö! Uunissa kuivaaminen muuttaa omenankuoret hauskasti syksyn ruskalehtiä muistuttaviksi suikeroiksi, joissa on intensiivinen omenan maku. Omenankuorilastut ovat hyviä sellaisenaan naposteltuina mutta ne toimivat tosi hyvin myös granolassa.

Kun tein omenankuorilastuja, yhdelle uunipellille mahtui viidentoista pienen kotimaisen omenan kuoret. Uunissa kuivattamisen jälkeen ne painoivat 30 g ja tilavuusmittana ne kutistuivat kolmeen desiin. Omenankuorilastut voi hyvin korvata myös samalla määrällä pieniksi pilkottuja kuivattuja omenalastuja.

Omena–rosmariini-granola 

Kuivat aineet
7 dl kaurahiutaleita
60 g / ½ dl kurpitsansiemeniä
60 g / ½ dl auringonkukansiemeniä
60 g / 1 ½ dl saksanpähkinöitä
2 tl kanelia
1 tl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
¼ tl suolaa

Kosteat aineet
1 ½ dl omenasosetta (makeuttamatonta)
2 rkl vaahterasiirappia

Lisäksi
30 g / 3 dl omenankuorilastuja (ohje alla) tai kuivattuja omenapaloja
70 g / 1 dl keltaisia rusinoita

Kuumenna uuni 175’C. Rouhi saksanpähkinöitä pienemmiksi paloiksi veitsellä. Hienonna rosmariini. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Sekoita omenasose ja vaahterasiirappi ja kaada ne kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 20 min tai kunnes granola tuntuu kuivalta. Sekoita granolaa kerran paistamisen aikana. Leikkaa omenankuorilastut saksilla pienemmiksi paloiksi. Kun granola on kokonaan jäähtynyt, lisää omenankuorilastut ja rusinat ja sekoita.

Omenankuorilastujen ohje Martha Stewart

Omenankuorilastut

Omenankuoria
Kanelia
(Sokeria)

30 grammaan kuivattuja omenan kuoria tarvitaan n. 15 pienen omenan kuoret.

Kuumenna uuni 125’C. Levitä omenankuoret leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja ripottele niiden päälle kanelia (ja halutessasi sokeria). Paista n. 2 tuntia tai kunnes omenankuoret ovat kuivuneet ja käpristyneet reunoilta. Sekoita paistamisen aikana pari kertaa. Sammuta uuni, jätä uuninluukku raolleen (laita uuninluukun väliin esim. patakinnas) ja anna omenankuorten jäähyä uunin jälkilämmössä.

Apple-rosemary granola

Dry ingredients
700 ml rolled oats
60 g / 50 ml pumpkin seeds
60 g / 50 ml sunflower seeds
60 g / 150 ml walnuts
2 tsp cinnamon
1 tsp fresh rosemary, finely minced
¼ tsp salt

Wet ingredients
150 ml applesauce (unsweetened)
2 tbsp maple syrup

Add-ins
30 g / 300 ml apple peel twigs (recipe below) or dried apple pieces
70 g / 100 ml golden raisins

Preheat oven to 175’C. Chop walnuts roughly and mince rosemary needles finely. Combine dry ingredients. Stir maple syrup into apple sauce and add mixture to dry ingredients. Mix until combined and spread to parchment paper lined baking sheet. Bake granola for 20 minutes. Stir granola after first 10 minutes. Cut apple peel twigs with scissors into bite sized pieces. When granola has cooled completely add apple peel twigs and raisins.


Recipe Martha Stewart

Apple-peel twigs

Apple peels
Cinnamon
(Sugar, optional)

For 30 g apple-peel twigs you will need the peels of 15 small apples.

Preheat oven to 125’C. Spread apple peels on parchment paper lined baking sheet. Sprinkle them with plenty of cinnamon (and some sugar if desired). Bake for 2 hours or until peels feel dry and they have curled. Flip them over them couple of times during the drying process. Turn the oven off and leave oven door ajar. Leave baking tray in the oven until peels have cooled completely.
SaveSave

4 kommenttia:

  1. Ei ole granolan voittanutta!
    Loistava idea tuo omenankuorien kuivaaminen. Ne näyttävät kyllä hauskasti juuri ruskalehdiltä, tätä pitää varmaan kokeilla, kunhan eivät ompunkuoret päädy ensin parempiin suihin :D
    Granolassa on kiva kun on oikeasti jotain pureskeltavaa ja koostumusta ja tää näyttää kyllä just sellaiselta kivalta: isoja omenankuoripaloja ja pienempiä hitusia, nam.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut :)
    Noissa kuivatuissa omenankuorissa oli tosi kiva omenan maku :) kotimaisten omenien kuoria ei todellakaan kannata heittää hukkaan :)

    VastaaPoista
  3. This is beautiful! There are so many different recipes for granola out there, and I love when you add little bits that takes a tiny bit more effort, but makes all the difference! I love the cinnamon apple peel :D This sounds and looks fantastic! :D Do you grow anything at your home?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Jules! You are absolutely right: he tiny adjustments often make big difference :)

      Unfortunately I don't have my own garden (I wish I had!) but luckily I got a huge sack of apples from my relatives :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->