sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Parsaa ja siitakesieniä miso–seesami-kastikkeella | Asparagus and shiitakes with miso sesame dressing




Ajatuksilla on tapana kiertää samoja ratoja. Huomasin tämän faktan siitä että, kun olin tehnyt, valokuvannut ja syönyt tämän postauksen annoksen, hoksasin että täällä blogissahan on jo hyvin samankaltainen resepti. Tänään tekemässäni ruuassa maustoin parsan, siitakesienet ja mustan riisin makeansuolaisella miso-seesami kastikkeella. Viime syksynä upotin hyvin samankaltaiseen kastikkeeseen metsäretkeltä saaliiksi saatuja suppilovahveroita, lehtikaalia ja soba-nuudeleita.


Hyvät jutut kuitenkin kestävät toistoa. Olenkin sitä mieltä, että miso, mirin ja seesamiöljy ovat sen verran ihana yhdistelmä, että se ansaitsee uusinnan vähintään puolivuosittain. Tätä reseptiä voikin siis pitää aikaisemman postauksen kevätpäivityksenä :)

Tykään ajatella, että parsat ovat lupaus keväästä. Ostamani parsat olivat meksikolaisia (ei siis mitään lähiruokaa...), mutta en voinut vastustaa kaupan vihanneshyllyllä nököttäneitä kauniin vihreitä nippuja. Parsa on parhaimmillaan, kun sitä ei kypsennä hengiltä. Tätä ruokaa varten höyrytin parsapaloja pari minuuttia, minkä jälkeen huuhtelin niitä kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyisi. Lisäsin höyrytetyt parsat muun kastikkeen joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne pysyisivät tuoreeina ja rapsakoina eivatkä ehtisi muuttua kurkkusalaatin värisiksi. Parsojen lisäksi laitoin kastikkeeseen siitakesieniä ja tofua. Parsa ja siitakesienet onkin oikein mainio makukombo, joka on havaittu hyväksi myös ainakin Bojon gourmet- ja Williams–Sonoma -blogeissa.

Tässä ohjeessa tarvittavia mausteita, kuivattuja siitakesieniä ja mustaa riisiä myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä. Kuivattujen siitakesienien asemesta voi toki käyttää myös tuoreita ja mustan riisin voi mainiosti korvata tavallisella täysjyväriisillä :)


Parsaa & siitakesieniä miso–seesami-kastikkeella

10 kuivattua siitakesientä
5 dl kuumaa vettä
2 dl mustaa riisiä
500 g parsaa
250 g tofua
3 vartta kevätsipulia
1–2 valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
öljyä, paistamiseen

Miso­–seesami-kastike

3 rkl miso-tahnaa
2 tl tummaa seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl miriniä
2 tl ruskeaa sokeria tai fariinisokeria
2 tl soijakastiketta
2 rkl (tai tarpeen mukaan) sienten liotusvettä

Pinnalle: shichimi togarashi -mausteseosta (tai korvaa sichuan-pippurilla tai chilihiutaleilla) ja mustia seesaminsiemeniä

Huuhtele siitakesienet lävikössä ja laita ne likoamaan kuumaan veteen n. puoleksi tunniksi. Poimi sienet liotusvedestä. Siivilöi liotusvesi (joskus sienissä on jotain roskia). Mittaa kattilaan 2 dl mustaa riisiä ja kaada sen päälle 4 dl sienten liotusvettä. Laita riisikattila kuumalle levylle. Kun vesi kiehuu, peitä kattila kannella, sammuta levy. Jätä riisi hautumaan 30–40 minuutiksi ja tee muut valmistelut sillä välin. Valuta riisistä ylimääräinen vesi pois, jos sitä on jäänyt.

Pilko sienet puoliksi tai neljään osaan. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli. Kuutioi tofu. Poista parsan tyvestä kova osa (n. ¼ koko pituudesta) ja kuori ne. Pilko parsat neljään osaan. Höyrytä parsapaloja höyrytyskattilassa tai -lävikössä 2 min. Huuhtele parsoja höyryttämisen jälkeen kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyisi.

Sekoita kaikki kastikeainekset yhteen. Ohenna kastiketta sienten liotusvedellä, mikäli tarpeen.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Paista tofukuutioita kuumalla pannulla niin, että ne muuttuvat kauttaaltaan kullanruskeiksi. Sekoita välillä, ruskistuminen kestää muutamia minuutteja. Siirrä tofu syrjään.

Lisää pannulle hieman öljyä ja kuullota inkivääriä ja valkosipulia hetki. Lisää pannulle 2/3 kevätsipulista sekä tofupalat ja miso-kastike. Laske lämpötilaa ja anna kastikkeen kiehua niin kauan, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää pannulle myös höyrytetty parsa ja odota, että kastike lämpiää. Ripottele pinnalle loput kevätsipulit, sekä shichimi togarashia ja mustia seesaminsiemeniä. Tarjoa heti mustan riisin kanssa.


------------------------
English summary

This springy rice dish is is inspired by Japanese cuisine. It's full of umami as the flavors of fresh asparagus, earthy shiitake mushrooms and panfried tofu are combined with sweet and savory miso sesame dressing. I served it over black rice but it would be as delicious with brown rice or soba noodles.

According to my brief Pinterest search asparagus and shiitake mushrooms seems to be quite classic ingredient combination. For some more inspiration visit for example Bojon gourmet and Williams–Sonoma blogs.

Asparagus & shiitakes with miso sesame dressing 

10 dried shiitake mushrooms
5 dl hot water
2 dl black rice
500 g asparagus
250 g tofu
small bunch of scallions
1–2 garlic cloves, minced
1 tbsp fresh ginger, minced
vegetable oil, for frying

Miso­ sesame dressing

3 tbsp miso paste
2 ts toasted sesame oil
1 tbsp rice vinegar
2 tbsp mirin
2 ts brown sugar
2 ts soy sauce
2 tbsp (or as needed) mushroom soaking liquid

Garnish with shichimi togarashi (sub with sichuan pepper or red pepper flakes) and black sesame seeds

Rinse shiitake mushrooms and allow them to soak in hot water for 30 min. Pick mushrooms from soaking liquid and sieve the liquid. Put black rice to a pot and measure 4 dl of mushroom soaking liquid over it. Set the pot over heat. When the water boils cover pot with a lid and turn the heat off. Let the rice simmer for 30­–40 minutes and do other arrangements while it cooks. Drain extra liquid from the rice if there’s any. 

Chop mushrooms half or to quarters. Mince garlic, ginger and chop scallions. Cube tofu. Remove hard parts from asparagus stalks and peel them. Chop asparagus. Steam chopped asparagus for 2 min. After steaming rinse asparagus under cold water to stop cooking process.

Mix all the dressing ingredients together.

Heat some oil on frying pan. Fry tofu cubes over high heat until golden brown. Set tofu aside. Add some more oil and sautee garlic and ginger. Add 2/3 of scallions, tofu cubes and miso dressing to the pan. Set the heat lower and let the sauce bubble until most of the liquid has evaporated. Add asparagus and wait until everything is reheated. Garnish the sauce with remaining scallions and some shichimi togarashi and black sesame seeds. Serve immediately with black rice.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Parsa on tosiaan takuuvarma kevään merkki, ihanaa että aurinkoiset, pitkät päivät ovat ihan kohta edessä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja sanopa muuta – leskenlehtiä odotellessa :)

      Poista
  2. The flavours in this dish sound amazing! I love the Asian inspired flavours! I will definitely be trying this - thank you for such a beautiful recipe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You're welcome! I think I have quite serious love affair with miso paste and sesame seeds... :)

      Poista
  3. Maikki this is beautiful! It makes me so happy to have asparagus back in season, an girl - you're talking to my soul with the miso and shiitakes. I just can't get enough of those health enhancing little mushrooms. Great recipe!

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->