tiistai 29. syyskuuta 2015

Matchaa, mantelia ja mansikoita kakussa | Matcha and strawberry naked cake

vegan matcha sponge cake with strawberries

Jos kakku sisältää matchaa, tuoreita mansikoita ja manteleita, ollaan lähellä täydellisyyttä. Tämä kakku meneekin omassa kakkurankingissäni melko lailla kärkipäähän.

Tämä matcha-kakku perustuu ohjeeseen, jota olen käyttänyt jo aikaisemmin. Se onkin luotto-ohjeeni, kun pitää tehdä täytekakku. Monien kananmunattomien täytekakkujen ongelma on se, että ne ovat melko tiiviitä ja raskaita, mutta tällä ohjeella kakusta tulee keveä ja pehmeä. Reseptin juju on siinä, että taikinan tekeminen aloitetaan vaahdottamalla kikhernetölkin lientä sokerin kanssa, jolloin saadaan seos, joka vastaa perinteisen täytekakun muna–sokerivaahtoa. Tämän tekniikan ansiosta taikinaan sitoutuu paljon ilmaa, mikä tekee kakusta todella kuohkean.

vegan matcha sponge cake with strawberries

Muutama huomio ohjeesta ja kakun kokoamisesta:

Kakku kohoaa uunissa kauniisti, mutta sillä on taipumusta vajota keskeltä paistamisen loppuvaiheessa. Kakun päällys kannattaakin leikata tasaiseksi ja käyttää sileämpää pohjakerrosta kakun päällimmäisenä kerroksena, jotta valmiista kakusta tulee kaunis ja siisti. Yhdestä kakkupohjasta saa kaksi kerrosta, joten kuvien mukaista kolmikerroksista kakkua varten tarvitset kaksi kakkupohjaa.

Täytekakun tekeminen sisältää useita työvaiheita, joten kiukkuitkun välttämiseksi sen leipominen kannattaa jaksottaa useammalle päivälle. Yksi kakku-urakkaa helpottava vinkki on se, että kakkupohjat voi leipoa useita päiviä ennen kakun kokoamista, jos ne pakastaa. Pohjien pakastamisessa on myös se etu, että hieman kohmeisia kakkupohjia on hieman helpompi käsitellä ja leikata kuin aivan vastapaistettuja. Kakkupohjia voi tarvittaessa kostuttaa vanilijalla maustetulla soijamaidolla kakun kokoamisvaiheessa, mutta minun kakkupohjani olivat niin pehmeitä, että kostutin vain pohjimmaisen kerroksen. Kakku oli tästäkin huolimatta tosi mehevä, sillä myös täytteenä oleva hillo ja mantelimascarpone tuovat siihen kosteutta.

vegan matcha sponge cake with strawberries


Kakku on inspiroitunut tästä Constellation inspiration -blogin upeasta kakusta

Matcha-täytekakku mansikoilla ja mantelimascarponella


Kakun osat:
   Kaksi matcha-kakkua (kostuta tarvittaessa vanilijasokerilla maustetulla soijamaidolla)
▪  Täyte 1: mansikkahilloa
▪  Täyte 2: Mantelimascarponea
    Pinnalle: mansikoita, pistaasipähkinöitä, tuoreita kukkia

Työjärjestys:

1. päivänä

   Leivo (ja halutessasi pakasta) matchakakkupohjat
   Tee mansikkahillo (tai käytä valmista hilloa)
   Laita mantelit likoamaan yöksi
   Laita soijajugurtti valumaan yöksi jääkaappiin
   Keitä soijakerma agar agarin kanssa ja laita yöksi jääkaappiin hyytymään

2. päivänä

   Tee mantelimascarpone yhdistämällä soijakerma, mantelit ja soijajugurtti
 Kakun kokoaminen: Leikkaa kakun yläpinnasta ohut kerros pois, mikäli se on kohonnut epätasaisesti. Halkaise kakkupohjat kahdeksi tasakorkuiseksi kerrokseksi. Laita kakun “kansi” alimmaiseksi kerrokseksi, koska vuoan pohjaa vasten ollut puoli on tod.näk. tasaisempi. Jos kakku vaikuttaa kuivalta, kostuta kakun vanilijasoijamaidolla. Sivele ensimmäisen kerroksen päälle mansikkahilloa. Laita mantelimascarpone pursotinpussiin ja pursota sitä tasainen kerros hillon päälle.  Toista sama toisen ja kolmannen (ja neljännen) kerroksen kanssa. 
   Koristele kakku mansikoilla, pistaasipähkinöillä ja tuoreilla kukilla


kakkupohja on mukailtu aikaisemmasta kakustani, joka on mukailtu Swedish Veganilta

Matcha-kakkupohja

(Huom: alla oleva ohje on kaksikerroksiseen kakkuun. Tuplaa, jos haluat kolmi- tai nelikerroksisen kakun)

1½ dl nestettä kikhernetölkistä (yhdestä tölkillisestä)
2 dl sokeria
3 dl kakkuvehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl + 1 tl matchaa
½ dl rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 150 ’C. Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat tarvittaessa.

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja matcha. Siivilöi jauhoseos muutaman kerran.

Vaahdota sokeria ja kikhernetölkin lientä sähkövatkaimella, kunnes vaahto on paksua ja ilmavaa (kestää muutaman minuutin). Lisää jauhoseos sokerivaahtoon siivilän läpi. Sekoita jauhot sokerivaahtoon  nostellen, muutamassa erässä. Lisää myös oljy ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 45 min tai kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei jää enää taikinaa. Anna jäähtyä. (Tee toinen kakkupohja samoin.)

Mansikkasosetta/hilloa: 

Käytä valmista tai itsetehtyä hilloa. Tein edellisenä päivänä mansikkasoseesta, sokerista ja agar agar -jauheesta hyytelön.
  

Mantelimascarpone 

(Huom. Tämä määrä riittää kolmikerroksisen kakun väleihin ja päälle)

1 prk /2 ½ dl vaahtoutuvaa soijavispiä, esim. Alpro vispi
1/3 tl agar agar -jauhetta

1 tlk / 500 g maustamatonta soijajugurttia
100 g kuorittuja manteleita
1 ml vaniljauutetta tai 1 tl vaniljasokeria
1–2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)

1. päivänä: Kaada soijavispi kattilaan ja sekoita agar agar –jauhe siihen. Ala kuumentamaan seosta koko ajan sekoittaen. Keitä matalalla lämmöllä pari minuuttia ja kaada kulhoon. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään (muutama tunti tai yön yli).

Laita mantelit likoamaan veteen. Liota yön yli.
Kaada soijajugurtti valumaan suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen, joka on asetettu jonkin astian päälle. Peitä tuorekelmulla, siirrä jääkaappiin ja anna olla yön yli. Soijajugurtista valuu yön aikana pois nestettä, jolloin siitä tulee tiiviimpää (vrt. pehemeä tuorejuusto tai rahka).

2. päivänä: Valuta vesi manteleista ja huuhtele ne. Laita mantelit tehosekoittimeen ja hienonna niitä, kunnes koostumus muistuttaa märkää hiekkaa. Lisää joukkoon kolmasosa valutetusta soijajugurtista ja anna tehosekoittimen käydä muutaman minuutin ajan, kunnes seoksen koostumus on tasaista. Lisää loppu jugurtti sekä tomu- ja vanilijasokeri ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa soijavispi sähkövatkaimella ilmavaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita manteli-jugurttiseos soijavispivaahtoon. Tee sekoittaminen muutamassa osassa ja nostellen, jotta vaahto säilyy ilmavana.

vegan matcha sponge cake with strawberries

English summary

As a true lover of matcha this is one of my favorite cakes ever. 

Three layers of matcha sponge cake are filled with creamy and luscious almond mascarpone and homemade strawberry jam. Fillings are not overly sweet so you can really taste the unique flavor of matcha (and look at that lovely green hue!). The cake is decorated with strawberries, chopped pistachios and fresh flowers.  

This sponge cake is my go-to recipe when I need to bake vegan layer cake. In this recipe eggs are replaced with aqua faba which makes the cake really fluffy and soft. Just note that the cake has tendency to sink in the middle during the baking. To ensure that you will have perfectly pretty layer cake cut that sunken top of the cake off and use the neat bottom layer as a top layer. The recipe below yields to two-layered cake so you need to bake two cakes to have three-layered cake as seen on pics.

Cake is inspired by Constellation inspiration


Matcha sponge cake with strawberries and almond mascarpone

Components:
    Two matcha sponge cakes
    Strawberry jam
    Almond mascarpone
    Optional: vanilla flavored soy milk (3–4 tbsp) for cake soak
    Top with chopped pistachios, strawberries and fresh flowers


How-to:
First day

   Bake matcha cakes
   Prepare strawberry jam (or use store bought)
   Put almonds to soak
   Put soy yoghurt to lined sieve, coffee filter or something similar and let in drain in the fridge overnight
   Cook soy whipping cream with agar agar powder and refrigerate overnight

Second day
   Prepare almond mascarpone
  Assemble the cake: Cut both cakes to two even layers. Moist the first layer with vanilla soy milk (optional) and spread some jam over it. Spread an even layer of almond mascarpone on top of the jam. Repeat with the second and third layer.
   Decorate: Top the cake with strawberries, fresh flowers and chopped pistachios.


Sponge cake is adapted from my previous layer cake which was adapted from Swedish Vegan

Matcha sponge cake

(Note: recipe is for two-layered cake. Double if you want to have 3- or 4-layered cake)

1½ dl (2/3 cup) aqua faba = liquid from chickpea can
2 dl (3/4 cup) sugar
3 dl (1 1/4 cup) cake flour
½ ts baking powder
1 tbsp + 1 ts matcha powder
½ dl (1/4 cup) neutral tasting vegetable oil

Preheat oven to 150 ‘C. Line the bottom of 18 cm spring form pan with parchment paper. Brush sides of the pan with vegetable oil if necessary.

Combine flour, baking powder and matcha. Sift the mixture twice.
Whip sugar and chickpea liquid with electric mixer until the batter becomes foamy and rather thick. It  takes couple of minutes. Sift flour mixture to sugar foam and fold to incorporate. Add oil and mix. Pour batter to cake pan. Bake for 45 minutes or until wooded stick comes out clean. Let cool. Repeat the process if you want to have 3- or 4 layered cake.

Starwberry jam:

Use store bought or homemade jam. If you decide to make your own, I suggest you do it a day before. I made my jam by cooking some strawberry puree with sugar and agar agar powder. 

Almond mascarpone

(Note: makes enough for 3-layered cake)

2 ½ dl soy whipping cream (I used Alpro’s)
1/3 ts agar agar powder

500 g soy yoghurt (plain)
100 g peeled almonds

1 ml vanilla extract or 1 ts vanilla sugar
1–2 tbsp powdered sugar


First day: Pour soy whip to a small pot and dissolve agar agar powder to it. Start heating the mixture. Cook two minutes while whisking constantly. Pour soy cream to a bowl and let it cool. Refrigerate overnight.
Soak almonds in fresh water overnight.
Put soy yoghurt to in a coffee filter or cheese cloth lined fine mesh strainer and refrigerate. Let it drain overnight.

Second day: Drain and rinse almonds. Drop them into food processor and blend until the mixture resembles wet sand. Add about third of drained yoghurt and continue processing for couple of minutes until mixture is smooth. Add rest of the yoghurt, vanilla sugar and powdered sugar. Mix together.
Whip soy cream with electric mixer until it’s airy and forms stiff peaks. Fold yoghurt mixture carefully into whipped soy cream.

vegan matcha sponge cake with strawberries

4 kommenttia:

  1. Wow that is so pretty! Almond + matcha sounds like a delicious combo. Love the way you decorated it with the flowers and berries, just gorgeous :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you June! You're right: combination of almonds, matcha, and strawberries was a hit :)

      Poista
  2. Ihanan näköinen!! Mäkin olen aivan koukussa matchaan ja voisin tunkea sitä ihan kaikkialle<3

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->