sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Matcha–seesami-granola | Matcha sesame granola



Granola on monesti se paras tapa tyhjentää kuivakaappi: sekoita kaikki pussien pohjille jääneet pähkinät, siemenet ja hiutaleet yhteen, lisää vähän öljyä, makeutusta ja mausteita ja tyrkkää koko hoito uuniin. Loputtomasti varioitavaa, aina hyvää.

Tällä kertaa valitsin granolan ainesosat ja mausteet kuitenkin hieman tarkemmin, sillä maustoin sen matchalla.

Vaikka yleensä olen sitä mieltä, ettei mysli/puuro/granola ole mitään ilman reilua määrää kanelia, tällä kertaa jätin lempimausteeni hyllylle. Kanelin mausteisuus olisi helposti jyrännyt matchan hienovaraisen aromin alleen. Sen sijaan valitsin matchalle muita pehmeän makuisia kavereita. Kaurahiutaleiden, seesamin- ja kurpitsansiemenien, kookoslastujen, vaniljan ja kuivattujen mansikoiden lempeät maut täydentävät vihreän teen makua tosi kivasti. Matchojen välillä on muuten isoja eroja paitsi maussa ja niin myös maun voimakkuudessa. Edullisemmat matcha-jauheet ovat usein miedompia, jolloin niitä on hyvä laittaa hieman enemmän, jotta matchan maku tulee kunnolla esiin.

Matchan lisäksi granolassa maistuu eniten seesami. Matcha ja seesaminsiemenet ovatkin makuparina kestosuosikkini, sillä aikaisemmin olen laittanut niitä jo kekseihin ja vanukkaaseen. Tässä granolassa on seesamia kahdessa eri muodossa: sekä kokonaisina siemeninä, että tahinina. Tahini tekee granolasta täyteläistä ja sen ansiosta siihen ei tarvitse lisätä erikseen öljyä. Lisäksi tahini sitoo omenasoseen kanssa muita ainesosia yhteen siten, että granolaan muodostuu isoja, rapeita sattumia. 


Resepti on inspiroitunut mm. Will Frolic for Food - ja Kiran Tarun -blogeista

Matcha–seesami-granola


6 dl kaurahiutaleita
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1 ½ dl kookoslastuja
2 tl matcha-jauhetta

1 dl makeuttamatonta omenasosetta (= yksi pilttipurkki)
½ dl tahinia
½ tl vaniljauutetta
1 rkl sokeria
ripaus suolaa (jos tahini suolatonta)

1 dl kuivattuja mansikoita, paloiksi murenneltuina (valinnainen)

Kuumenna uuni 150’C. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, kurpitsansiemenet ja kookoslastut. Sirottele matcha kuivien aineiden joukkoon niin, että sitä on tasaisesti kaikkialla.

Yhdistä toisessa kulhossa omenasose, tahini, vaniljauute, sokeri ja suola. Sekoita tahiniseos kuivien aineiden joukkoon.

Levitä granola leivinpaperilla päälystetylle uunipellille. Paista 15 minuuttia, sekoita ja paista vielä 10 min tai kunnes granola tuntuu kuivalta. Anna jäähtyä. Kun granola on jäähtynyt täysin, lisää kuivatut mansikat.



English summary


Matcha has an unique and subtle green tea flavor which is easily override by other flavors. Therefore in this granola I paired matcha with other mild tasting ingredients. In addition of matcha this granola is made of oats, sesame and pumpkin seeds, flaked coconut, dried strawberries and a hint of vanilla. I also added some applesauce and tahini to it to produce some nice crispy chunks.

If you love matcha as much as I do be sure that you check out my other matcha recipes as well :)



Recipe is inspired by Will Frolic for Food and Kiran Tarun

Matcha sesame granola


600 ml rolled oats
100 ml sesame seeds
200 ml pepitas / pumpkin seeds
150 ml coconut flakes
2 ts matcha powder

100 ml applesauce (unsweetend, baby food is fine)
50 ml tahini
½ ts vanilla extract
1 tbsp sugar
pinch of salt (if tahini is unsalted)

100 ml dried strawberries, crumbled (optional)


Preheat oven to 150’C. Combine oats, seeds and coconnut flakes in large bowl. Add matcha and mix thoroughly.

In another bowl combine apple sauce, tahini, vanilla extract, sugar and salt. Add tahini mixture to dry ingredients and mix.

Spread granola on baking paper lined baking tray. Bake 15 minutes, give it a toss and continue baking for 10 minutes or until granola seems dry. When granola has cooled completely add dried strawberries (if using).

6 kommenttia:

  1. Ah! I love the distintive flavour of matcha! This granola looks absolutely fantastic Maikki! I hope you have had a lovely weekend :) x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matcha is so good, both in drinks and desserts :)

      Poista
  2. Mysliä olen tehnyt itse useampaakin otteeseen, mutta granolan kanssa en ole vielä sujut. Kerran tein granolaa "helpolla ja varmalla" ohjeella ja se oli niin hirveää että tuli kammo granolaa kohtaan. Nyt kuitenkin alan pehmetä uudestaan ja tämä ohje kuulostaa todella herkulliselta. Matcha on minulle kuitenkin vieras asia. Saako sitä ihan perus marketista vai pitääkö suunnata jonkinlaiseen eirkoiskauppaan? Mukavaa viikonalkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ei! Kauheaa, että sulle on jääny huono kuva granolasta, sillä minun mielestäni se on yksi parhaista elintarvikkeista. Mikähän siinä silloin meni pieleen? Itse olen pilannut granolasatsin sillä, että paistoin sitä liian kauan uunissa. Se granola maistui lähinnä palaneelle kaurapuurolle...

      Matchaa löytää parhaiten ihan teekaupoista (varoituksen sana: on yleensä aika kallista...). Jos matchaa on vaikea löytää, sen voi jättää poiskin, toki maku on silloin eri. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että tämä granola olisi hyvää myös ilman matchaa :)

      Ja hyvää viikkoa myös sulle! Ihanaa, että luet blogia :)

      Poista
    2. Paistoin kolminkertaisen ajan mitä ohjeessa oli ja se oli silti jotenkin limaista (ohjeeseen kuului banaania) ja siitä ei tullut ollenkaan rapeaa. Maku oli myös ihan hirveä. Pitää kokeilla ensin ilman matchaa ja sitten sen kanssa jos siihen joskus törmään :) Kiitos itsellesi kun pidät näin ihanaa blogia! :)

      Poista
    3. Voi, että: tosi harmillista! Banaanit ovat keskenään niin eri kokoisia, että se, että ohjeessa sanotaan esimerkiksi "yksi banaani" asettaa aika ison vaihteluvälin. ..

      Toivottavasti tämän granolan kanssa on parempi onni :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->