keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Kiinalaiset salaattikääröt | Chinese lettuce wraps

Olen suuri leipäruokien ystävä. Tähän itse nimeämääni kategoriaan kuuluvat kaikenlaiset pizzat, hampurilaiset, wrapit, tortillat, voileivät, piiraat, bagelit sekä suolaiset vohvelit ja letut (jne., ymmärsit varmaan idean). Niille kaikille on yhteistä se, että leivän päälle tai sisään voi laittaa melkein mitä vaan täytteitä ja viimeistellä kokonaisuuden haluamillaan päällysteillä ja kastikkeilla. Tämän reseptin kohdalla kuitenkin opin, että aina ei tarvita leipää.

Kun näin Pinterestissä useita ohjeita, joissa herkullinen kiinalaisittain maustettu täyte oli kääräisty pelkkään salaatinlehteen, kiinnostuin. Eri ohjeissa salaattikääröjen nimellä oli monta eri kirjoitusasua (mm. sung choi bao ja san choy bau) mutta  useimmille resepteille oli yhteistä se, että salaatin sisään laitettiin täytettä, johon tuli esimerkiksi sieniä, rapeita vihanneksia ja jotain proteiinia, kuten murenneltua tofua tai jauhelihaa. Kokosin monista ohjeista omien mieltymysteni mukaisen version. Minun salaattikääröjeni täytteessä oli mm. adzukipapuja, siitakesieniä ja maapähkinöitä. Lisäksi tein salaattikääröille dippikastikkeeksi makeansuolaisen hoisin(tyyppisen)-kastikkeen, joka täydensi täytteen makuja mainiosti. Salaatinlehdet toimivat täytteen ja kastikkeen kuljettimena yllättävän hyvin: ne eivät vieneet huomiota muilta ainesosilta ja mausteilta mutta ne toivat ruokaan sopivasti rapeutta ja raikkautta. Edes minä en jäänyt kaipaamaan leipää :) 

Salaattikääröjen kokoaminen on helppoa: salaatinlehdelle levitetään ensin pieni määrä kastiketta ja täytettä, minkä jälkeen lehti kääräistään nyytiksi, dipataan kastikkeessa ja nautitaan yhtenä suupalana. Salaattikääröt menevätkin kategoriaan askarteluruoka (tämä on toinen itse keksimäni ruokaluokitus...). Askarteluruualla tarkoitan sitä, että jokainen ruokailija voi koota kääröjä sitä mukaa kun syö niitä :)






















Resepti-inspiraatio mm.  Serious EatsNot Quite Nigella ja Rasa Malaysia

Sung choi bao

Keräsalaattia, kaksi kerää
Adzukipaputäyte (ohje alla)
Hoisin-kastiketta (ohje alla)
Kuivapaahdettuja suolapähkinöitä, rouhittuina
Kevätsipulia, viipaleina
Chiliä, viipaleina

Levitä salaatinlehdelle hieman hoisin-kastiketta ja laita sen päälle noin ruokalusikallinen paputäytettä. Koristele kevätsipuleilla, pähkinöillä ja chiliviipaleilla. Tarjoa loppu hoisin-kastike salaattikääröjen dippinä. Syö yhtenä suupalana.

Adzukipaputäyte 

1 ½ dl kuivattuja adzukipapuja (tai esim. ruskeita linssejä)
3 kuivattua siitakesientä (n. 12 g)
Sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä (n. 10 g)
100 g vesikastanjoita (tölkistä)
Porkkana
1 dl kuivapaahdettuja suolapähkinöitä (esim. Rainbow)
4 kevätsipulin vartta
öljyä paistamiseen
½ tl chilihiutaleita
3 rkl Hoisin-kastiketta (ohje alla)
1 tl Sriracha-kastiketta
2 rkl vettä
2 tl maissitärkkelystä
1 rkl mustaa viinietikkaa (tai korvaa balsamiviinietikalla)
1 rkl fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
Mustapippuria myllystä

Liota adzukipapuja useita tunteja tai yön yli. Laita myös siitakesienet likoamaan runsaaseen veteen vähintään puoleksi tunniksi tai yön yli. Säästä sienten liotusvesi. Huuhtele pavut. Keitä papuja siitakesienten liotusvedessä (lisää vettä tarvittaessa), kunnes ne ovat pehmeitä (n. 30 min). Valmista Hoisin-kastike alla olevan ohjeen mukaan.

Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuutioi vesikastanjat ja siitakesienet pieniksi kuutioiksi (ssuunnilleen saman kokoisiksi kuin adzukipavut). Rouhi suolapähkinöitä veitsellä karkeaksi rouheeksi. Viipaloi kevätsipuli.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Kuullota sipulia noin minuutin ajan ja lisää sitten valkosipuli, inkivääri ja chilihiutaleet ja paista niitä hetki. Lisää pannulle porkkanaraaste, vesikastanjat, siitakesienet ja pähkinät ja paista hetki. Sekoita Hoisin- ja Sriracha-kastike, vesi, maissitärkkelys, mustaviinietikka, fariinisokeri ja soijakastike yhteen. Laske pannun lämpötilaa ja kaada kastikkeiden seos pannulle. Lisää kevätsipuli ja muutama rouhaisu mustapippuria. Sekoita, kunnes kastike sakenee. 


Resepti mukailtu Ominivore's Cookbook

Hoisin-kastike

4 rkl soijakastiketta
2 rkl maapähkinävoita
1 ½  rkl riisiviinietikkaa
½ tl valkosipulijauhetta
2 tl tummaa seesamiöljyä
5 tl fariinisokeria
2 tl Sriracha-kastiketta
Mustapippuria, myllystä
3 rkl vettä
1 tl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen pienessä kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Siirrä syrjään.





------------------

English summary


Recipe inspiration Serious EatsNot Quite Nigella and Rasa Malaysia

Sung choi bao

Butter lettuce leaves
Adzuki bean and mushroom filling (recipe follows)
Hoisin sauce (recipe follows)
Dry roasted peanuts, roughly chopped 
Scallions, sliced
Chili, sliced

Spread thin layer of hoisin sauce to lettuce leaf and top with tablespoon of filling mixture. Garnish with scallions, peanuts and chili slices. Serve rest of the hoisin sauce as a dip. Eat with one bite. 

Adzuki bean and mushroom filling 

150 ml dried adzuki beans (or brown lentils)
3 dried shiitake mushrooms (about 12 g)
Onion
2 garlic cloves
1 tbsp fresh ginger (about 10 g)
100 g water chestnuts (canned)
Carrot
100 ml dry roasted peanuts
4 scallions
Oil for frying
½ ts chili flakes
3 tbps Hoisin sauce (recipe follows)
1 ts Sriracha
2 tbsp water
2 ts corn starch
1 tbsp Chinese black vinegar (or balsamic vinegar)
1 tbsp brown sugar
1 tbsp soy sauce
Black pepper, freshly ground


Soak adzuki beans overnight. Soak also shiitake mushrooms at least half an hour, preferably longer. Save mushroom soaking liquid. Drain and rinse the beans. Cook beans in mushroom soaking liquid (add more water if necessary) until they are soft (about 30 minutes). Prepare Hoisin sauce according to instructions.

Dice onion and mince ginger and garlic. Grate carrot coarsely. Dice water chestnuts and shiitake mushrooms (aim to chop them to same size as adzuki beans). Chop peanuts coarsely. Slice scallions.

Heat a splash of oil on skillet. Sautee onion for one minute. Add garlic, ginger and chili flakes and continue frying for another minute. Add carrot, water chestnuts, mushrooms, and peanuts and fry until carrots have wilted. Mix together Hoisin sauce, Sriracha, water, corn starch, black vinegar, brown sugar and soy sauce. Lower the heat to medium low and pour the sauce mixture to the skillet. Add scallions and black pepper and stir to combine


Recipe adapted from Ominivore's Cookbook

Hoisin sauce

4 tbsp soy sauce
2 tbsp smooth peanut butter
1 ½  tbsp rice vinegar
½ ts garlic powder
2 ts toasted sesame oil
5 ts brown sugar
2 ts Sriracha
Black pepper, freshly ground
3 tbps water
1 ts corn starch

Mix all ingredients together in small pot and set it over heat. Stir constantly until sauce thickens. Set aside.

8 kommenttia:

  1. Asian always hits the spot, this looks fantastic Maikki! :D I was really happy to see a recipe for home made Hoisin sauce :) x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nice to hear that you liked the recipe!
      I often prefer to make sauces myself because then I can adjust spices to my taste. And it's also cheaper than buying them! :)

      Poista
  2. Kaunista! Askarteluruoka on mainio termi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on todella näitä käärösiä kuvaava sana :)

      Poista
  3. Näitä me valmistetaan What cooking Helsinki -tapahtumassa, tykkään kovasti. Hienoja kuvia ja muutenkin kiva blogi : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Vaikuttaa hienolta tapahtumalta, pitääpä katsoa, jos pääsisi itsekin paikalle :)

      Poista
  4. Oivalsin Vietnamin reissulla tuon salaattiin käärimisen taidon ja ihanuuden. Tämä näyttää aivan mahdottoman houkuttelevalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olisipa ihana päästä ihan paikan päälle näitä maistelemaan! :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->